Merhaba Arkadaşlar,
Bugün bloğumda Windows için Ruby’nin nasıl kurulacağını anlatacağım. Ubuntuda kurulum için ise gelecek günlerde bir yazı yazacağım.
Ruby’yi kurmaya geçmeden önce hazırlamak için gitbash’i ve ConEmu’yu kurmanızı tavsiye ederim. İlgili yazıya buradan ulaşabilirsiniz:
https://fatihinnotdefteri.wordpress.com/2015/09/05/windowsta-git-bash-ve-conemu-kurulumu/
Ruby’yi kurmak için öncelikle:
http://rubyinstaller.org/downloads/
Adresine gidip bilgisayarımız için uygun olan ve kullanmak istediğimiz sürümü(benim bilgisayarım 64 bit olduğu için 64 bit olan ve son sürümü istediğim için şu anki son sürüm olan Ruby 2.2.2 (x64)’yazanı indirdim) indiriyoruz.
İndirdikten sonra çift tıklayıp kurma işlemini başlatıyoruz ve aşağıdaki resimlere göre ilerliyoruz:
Kurulum bittikten sonra Ruby’yi her yerden çalıştırabilmek için aşağıdaki adımları takip ederek Windows sistem değişkenlerine Ruby’nin çalışma yolunu ekliyoruz. Eğer aşağıdaki adımları yapmazsanız herhangi bir Ruby dosyasını çalıştırmak için önce Ruby’nin kurulu olduğu klasöre gidip oradan dosyanın yolunu vererek çalıştırmak veya gem kurmak istediğinizde gene ruby’nin kurulu olduğu klasöre gitmeniz gerekecektir.
Öncelikle Bilgisayar’a sağ tıklayıp Özellikler diyoruz.
Gelen ekrandan “Gelişmiş sistem ayarları” yazısına tıklıyoruz.
Açılacak pencereden “Ortam Değişkenleri…” yazan butona tıklıyoruz.
Şimdi karşımıza aşağıdaki gibi bir pencere çıkması lazım. Açılan pencereden “Değişken” bölümünde “Path” yazan değeri arıyoruz. Bulunca isterseniz çift tıklayarak isterseniz “Düzenle…” yazan butona basarak değeri düzenlemeye başlıyoruz.
Düzenleme moduna girince “Değişken değeri:” yazan yerin en başına geliyoruz
En başına geldikten sonra Ruby’yi kurduğumuz yerdeki çalıştırabilir dosyaların dosya yolunu(bin klasörü içinde olur. Ruby.exe dosyasını aratıp bulunduğu klasöre giderek de bulabilirsiniz) yazıp sonuna noktalı virgül(“;”) ekliyoruz. Yani Ruby’yi bizim yukarıda verdiğimiz gibi kurduysanız eklemeniz gereken değer:
C:\Ruby22-x64\bin;
Olmalıdır.
Gerekli yolu ekledikten sonra aşağıdaki gibi bir görüntü olacaktır. Bu noktadan sonra “Tamam” yazılarına basıp çıkış yapabilirsiniz.
Evet Ruby’yi Windows altında başarı ile kurmuş bulunmaktayız. ConEmu-gitbash altında “which ruby” yazarak Ruby’nin çalıştığını ve çalışma yolunu teyit edebiliriz. Ayrıca “irb” yazarak interactive ruby üzerinde hemen ruby komutlarını kullanmaya başlayabiliriz.
Tebrikler Windows Üzerinde Ruby kurulumunu tamamlamış bulunuyorsunuz, iyi kodlamalar 🙂